Gödöllő munkaügyi helyzete

Gödöllő munkaügyi helyzeteGödöllő város gazdasága az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben átalakult. A korábban létrehozott iparvállalatok száma csökkent, vagy adott esetben ezek a cégek modernizálódtak, korszerűsödtek. Mellettük fokozatosan újabb nagyvállalatok települtek le a térségben, jellemzően a város munkaerejének létszámát meghaladó kapacitással. Gödöllőn a különféle iparterületek a város jelenlegi ipari területein beteltek. Azonban a település ipari létesítménye, a Gödöllői Ipari Park hosszú távon elegendő helyet biztosít a térségben befektetni kívánó cégeknek, vállalatoknak, emellett pedig számos munkalehetőséget nyújt a helyieknek és a régió településein élőknek egyaránt. A városban történő ipartelepítés a környezetbarát, tudásigényes technológiákat szorgalmazza, amelyek fejlett technikát alkalmaznak, illetve a térségben kutatás-fejlesztési tevékenységeket is végeznek.

A településen a munkaerőpiac erősítése és az új munkahelyek teremtése céljából számos beruházás valósul meg. Az egyik jelentős mértékű exportnövekedést hozó beruházásnak köszönhetően 2020-ig Gödöllőn várhatóan 104 új munkahely fog létesülni. A gyár már 2016 tavaszán belekezdett egy fejlesztésbe, a projekt nagyjából két éves időtartama alatt a vállalat számára összesen 10 millió euró befektetés érkezett, valamint 15 új szakember foglalkoztatása valósult meg.

A ruházások mellett számos kis-, közép-, és nagyvállalkozás választja Gödöllőt telephelyéül. A megyében- beleértve így Gödöllő térségét is- összességében 224 kis-, illetve középvállalkozás nyerte el a mintegy 6,2 milliárd forintot eszközparkjának bővítésére. Ez a pályázat, amely a térség vállalkozásainak eszközparkjának fejlesztésére irányult, 2017 decemberében jelent meg. Legfőbb célja a kis-, és középvállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének folyamatos megerősítése, illetve a munkahelyek megtartását eredményező beruházások és a helyi gazdaság támogatása. A keretből összesen 224 megyei vállalkozásnak nyílik lehetősége fejleszteni eszközparkját, mely által nem csak versenyképességét, de termelékenységét is növelheti. A gödöllői térségben végbemenő beruházások várhatóan több mint 200 új munkahely megalakulását is elősegítik majd. A megyéből pályázók csoportjából öt gödöllői székhelyű vállalkozás járt sikerrel. Közülük kettő- a KORKER Kereskedelmi, Szolgáltató és Termelő Kft, valamint a VASKUVIK Fémipari Kft.- a város ipari parkjának területén található. Ezeken kívül a további három vállalat- az ÉPKOMPLEX Építőipari és Szolgáltató Kft., a Varga és Fiai Kft.,a GEK Team Kft.- pedig Gödöllő más pontjain érhető el.

A térségben nagyszámmal működő multinacionális cégek mellett számos sikeresen jövedelmező kis-, és középvállalkozás üzemel a településen. Ezek a vállalatok nem csak a helyi lakosságnak, hanem a város 30 km-es körzetében élőknek is számottevő munkalehetőséget kínálnak. Helyben, Gödöllő városán belül megközelítőleg 7500 fő vállal munkát, ami meghaladja a településre bejáró, mintegy 9000 fős létszámot. A munkanélküliség a városban évekig az országos átlag alatt, 2-3 % alatt alakult. A leglényegesebb szerepet a helyi álláslehetőségek szempontjából a Gödöllői Üzleti Park tölti be, az interneten pedig az alábbi portál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük